Ik ben geen fanatieke tagger, en zeker geen sociale tagger. Op fotosites als Flickr ben ik tagtechnisch een 'lurker' (behalve als het om ontsluiten van mijn eigen foto's gaat), tagging games zijn aan mij niet besteed en mijn Delicious-account gebruik ik ook vooral voor privédoeleinden. Het bekijken van bookmarks van anderen (uit een Delicious-account) doe ik uitsluitend toevalligerwijs op websites waar dit in de linker-of rechtermarge staat aangegeven, zoals bijvoorbeeld ons NA4all-weblog of de archief 2.0 ningsite. Voor mij werkt de 'gelezen' functie in Twitter, samen met RSS een stuk beter.
Toekennen van tags aan mijn 'eigen' materialen doe ik overigens wel: ik gebruik het vooral voor mijn foto's, bookmarks (delicious) en mijn to do lijst. Voor dit laatste gebruik ik namelijk Remember the Milk, een to do lijst die je volledig kan sorteren op zelf aangemaakte tags. Erg handig als je de Getting Things Done-methode hanteert.
Ik gebruik 'social tagging' wel binnen mijn project. Op regelmatige basis hebben we binnen het project 'innovatiesessies': bijeenkomsten met een groep mensen, waarbij we de ontwikkelingen op internet en binnen de culturele erfgoedsector toetsen aan het project waar we mee bezig zijn: zijn we nog steeds op de goede weg, of moeten we zaken aan gaan passen? Om de ontwikkelingen te monitoren en te delen, gebruiken we de labels 'NA4all' en 'innovatiesessie' om relevante artikelen die we tegenkomen, te bookmarken. Ik kan mij voorstellen dat dit binnen het Nationaal Archief (maar ook in andere organisaties) breder ingezet kan worden, om zo kennis met elkaar te delen. Daarop doordenkend kan ik me ook nog voorstellen dat je ook breder een NA-account inzet, waarmee je tags kunt delen met het archievenveld of zelfs met (bepaalde groepen) klanten of relaties.