dinsdag 29 september 2009
#15 Podcasts: radio waar en wanneer jij wilt
Al sinds ik met iPods 'speel', abonneer ik me regelmatig op podcasts en vodcasts- dus dat is waarschijnlijk sinds een jaar of 4, 5. Mijn eerste iPod was zo'n klassieke iPod Shuffle als op de afbeelding, waarbij het altijd weer een verrassing was of je nu muziek of een lezing voorgeschoteld kreeg. Afhankelijk van mijn interesse en focus van dat moment heb ik me beziggehouden met: psychologie-, marketing-, sport- (Podrunner, een hardlooppodcast is een echte aanrader, evenals de helaas niet meer vrij verkrijgbare Start2Run Podcasts van de Vlaamse Radio) en muziekpodcasts. Maar ook John Cleese heeft bijvoorbeeld een podcast die erg leuk is voor wat verloren minuutjes in de trein. Op dit moment val ik, net als Yvette, regelmatig (bijna) in slaap bij een podcast- maar in mijn geval gaat dat dan om podcasts van Meditation Oasis. Misschien is mediteren liggend in je bed met het licht uit vlak voordat je gaat slapen ook niet zo'n heel handige keuze... (ahum)
Voor het Nationaal Archief zie ik podcasts vooral als middel om context te kunnen bieden bij de collectie en bij onze instelling- en voor kennisdeling. Er vinden meerdere lezingen, workshops, presentaties etc. per jaar plaats die voor een veel groter publiek interessant kunnen zijn dan uitsluitend die mensen die bereikt worden via de (soms toch wat incrowdachtige) bijeenkomsten zelf. Door vooraf goed na te denken of en op welke wijze je zo'n presentatie of lezing (podcast, vodcast, YouTube, combinaties met Slideshare etc.) in kunt zetten kun je slim je 'content hergebruiken'. Het vereist wel een heel andere manier van nadenken over je activiteitenkalender dan we tot nu toe gewend zijn. Het moge duidelijk zijn dat ik dan ook een groot voorstander was van het voorstel van Yvette om de Ketelaarlezing van dit jaar als podcast op te nemen en op de website aan te bieden.
Ik denk zelfs dat we nog wel wat verder kunnen gaan, als de ambities (en daarmee mensen en geld) er zijn: podcasts en vodcasts maken over bepaalde onderwerpen of in een serie. Schrijvers die vertellen of worden geïnterviewd over hun zoektocht in het Nationaal Archief bijvoorbeeld. We droomden jaren geleden al over een soort 'Museumschatten' of 'Beeldenstorm' voor archiefstukken- maar kregen het idee eigenlijk niet goed aan 'Hilversum' verkocht. We kunnen, als we het willen, de verhalen bij onze archiefstukken nu zelf relatief eenvoudig maken. En ze dan aanbieden via YouTube, Vimeo, digitale themakanalen en onze eigen site als vodcast. En daarna ook als mobiele applicatie op de iPhone... ik heb nog genoeg te dromen volgens mij!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
5 opmerkingen:
Zo, jij werkt even wat "dingen" af vanavond! Zoals je misschien op mijn weblog gelezen hebt ben ik niet into podcasts, maar het is goed te lezen dat jij daar hele andere ervaringen mee hebt. Ik ken de markt niet en het medium te weinig dus ik laat me graag onderwijzen door mensen die er wel gebruik van maken.
En wat ik tenminste van je gekregen heb in deze blogpost is de link naar het weblog van John Cleese. Daarvoor alleen wil ik je hartelijk bedanken, want ik denk dat hij een van de leukste mensen is die er zijn. Daar ga ik nog van genieten!
Het silly walks t-shirt staat op mijn verlanglijstje :-)
haha... graag gedaan hoor! John Cleese is idd erg leuk- al blijf ik Monty Python onovertroffen vinden. Wat dat t-shirt betreft: wanneer ben je ook alweer jarig? ;)
Kijk nog even naar de afbeelding, die wordt niet geladen. En hij is iets te klein of veel te groot. Op mijn scherm althans, passen er slechts 4 karakters naar het plaatje :)
Dat van die Ketelaarlezing was inderdaad een goeie suggestie. En - ik weet niet hoe het technisch moet - wellicht kun je van een video opname (voor YouTube) gelijk een podcastversie maken van hetzelfde bestand.
Is het een lange weg in de organisatie om opnames en publicatie te realiseren?
@ 23 dingen: Ik zal het plaatje ff checken. Wat je laatste vraag betreft: het is een lange weg om te gaan om er continuiteit in aan te brengen en te zorgen dat er mensen en budget voor vrijgemaakt (blijven) worden volgens mij. Ik merk vaak dat men in het begin enthousiast is voor nieuwe ideeën, maar dat het volhouden en bestendigen ervan veel moeite kost...
@ 23 Dingen: Plaatje was van internet afgehaald, dan wordt het sowieso lastig. Heb een andere gevonden en het formaat aangepast. :)
Een reactie posten