zondag 25 april 2010

Niet voor lurkers... grijp je kans om mee te praten!


De Archief 2.0 community is de afgelopen tijd gegroeid als kool. Inmiddels zijn bijna 600 archiefmedewerkers en andere geïnteresseerden lid van deze virtuele gemeenschap. Het is natuurlijk fantastisch dat zoveel mensen uit het veld op deze manier met elkaar verbonden willen zijn en kennis willen vergaren en uitwisselen. Het brengt echter ook een aantal vragen met zich mee. Sommige zijn met gezond verstand en wat overleg in kleine kring prima op te lossen, maar er zijn ook fundamentele vragen die zich wat minder makkelijk laten beantwoorden. Dit soort vragen gaat bijvoorbeeld over welke rol de gemeenschap moet spelen in het geheel aan initiatieven binnen de sector of wat precies de functie van de community is of in de toekomst kan zijn voor leden. Kortom: welke kant gaan we op als platform? Dat zijn zaken die je niet even met een groepje beheerders op een achternamiddag beslist, maar waar je zoveel mogelijk leden bij wilt betrekken.

Helaas geldt voor Archief 2.0, net als voor andere internetcommunities, het 90-9-1 principe. Dat houdt in dat 10% van de leden min of meer actief is in de community en dat de rest mee leest zonder zelf bij te dragen- de zogenoemde 'lurkers'.  Dus als we de leden uitsluitend op de website zelf bevragen hoe zij de toekomst van het platform zien, reageert volgens dit principe slechts 10% (namelijk die 'actieven') - en beslissen daarmee voor een grote, zwijgende meerderheid.

Wij vinden het daarom belangrijk dat die 90 % ook actiever wordt en in ieder geval zijn stem laat horen als het gaat om de toekomst van Archief 2.0. Daarom is er een soort 'campagne' gestart, met als doel meer mensen mee te laten praten en beslissen- en hopelijk ook op de langere termijn actief te houden binnen de community. Dit doen we onder andere met een aantal nieuwe online activiteiten, zoals interviews en polls. Daarnaast wordt er voorafgaand aan de KVAN-studiedagen een pre-conference gehouden, waarbij leden van de Archief 2.0 community in real life gezamenlijk kunnen praten en discussiëren over de toekomst van 'hun' cluppie.

Doe mee!
Ik denk dat wij daarmee een flink aantal mogelijkheden bieden om iedereen die zich betrokken voelt bij Archief 2.0 mee te laten praten. Daarmee ligt de actie nu bij de leden. Tegen hen zou ik willen zeggen: Maak gebruik van deze kans om mee te praten en te beslissen. Vul in die polls, discussieer en kom in grote getale naar de pre-conference op 14 juni aanstaande! Het gaat per slot van rekening ook om jouw vakgebied en jouw virtuele gemeenschap. Je bent toch niet voor niks lid geworden?

1 opmerking:

Luud de Brouwer zei

Als ze dit niet begrijpen, dan weet ik het ook niet meer!
:)