vrijdag 2 maart 2012

De onbekende fotograaf

Een paar jaar geleden werd ik bij een bezoek aan Boijmans van Beuningen getroffen door 2 of 3 foto's. Ze hoorden tot de meest intrigerende die ik ooit gezien had. Ik was alleen zo stom om de naam van de fotograaf niet te noteren, noch te onthouden. De daarop volgende jaren ben ik met enige regelmaat op zoek geweest naar de naam van de fotograaf of de foto's zelf. Dat leverde echter bijzonder weinig op- tot een paar weken geleden. 
De foto's hadden allemaal dezelfde soort 'suspense' sfeer door de belichting en iets bevreemdends in de compositie. Een beetje magisch realisme meets Hollywood. Het waren zwaar geënsceneerde foto's en fotomanipulaties en leken eerder op schilderijen dan foto's. De afbeelding die ik mij het beste herinnerde was een foto van een woonkamer, waar een vrouw op de grond lag. Het leek de foto van een moordscene- maar als je goed keek, dan zag je dat ze deels in de vloer verzonken lag en dat de vloer van water leek gemaakt. Maar hoe ik ook zocht (ik heb het zelfs nog bij Boijmans zelf geprobeerd), ik kon het niet meer terugvinden. Ik had me er inmiddels al mee verzoend dat ik er niet meer achter zou komen en het moest doen met de herinnering aan die foto's.

Een paar weken geleden zat ik met F. na een werkdag 's avonds op de bank. Zoals dat zo vaak gaat: ik met de iPad en hij met zijn computer, muziekje aan, drankje erbij. En ineens zegt hij tegen mij: "Ik vind dit toch nog steeds zulke mooie foto's". En hij laat mij een foto zien op een Facebookpagina van een fotograaf- een foto die ik qua sfeer uit duizenden herkende. Het was de foto die bovenaan dit stukje staat. Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing en F keek mij een beetje schaapachtig aan. Hij was zich er helemaal niet van bewust van dat dit de fotograaf was waar ik al jaren naar op zoek was... 

Na 6 jaar ben ik er dus eindelijk achter wie de fotograaf is. Zijn naam is Gregory Crewdson en hij heeft in 2006 inderdaad in het Boijmans met een aantal afbeeldingen geëxposeerd tijdens de tentoonstelling 'DARK'. Er staat veel werk van hem online en ik volg hem nu dus ook op Facebook. En ik ga eens uitzoeken waar ik zijn werk opnieuw zou kunnen bekijken- of misschien wel kopen voor aan de muur.   Grappig hoe zo iets na jaren dan toch weer op je pad komt- en vooral de manier waarop. 

Oh, enne: die foto van die moordscene? Die heb ik natuurlijk ook gevonden. Hij was iets anders dan dat ik het mij herinnerde, maar mijn geheugen blijkt uiteindelijk toch nog redelijk adequaat:






6 opmerkingen:

Jaap zei

Hey, da's frappant. Ik heb jaren geleden een stukje gehoord op NPR (Amerikaanse publieke radio aan de linkerkant van het spectrum), waarin Crewdson wordt geinterviewd en waarin hij precies die foto van de drijvende vrouw beschrijft. :D Zie hier: http://n.pr/zwvzUw

Jaap zei

Klikbaar dan maar: NPR interview met Gregory Crewdson

Petra1010 zei

@grismar: Dat is inderdaad wel toevallig. Dank je voor de link, ik ga even luisteren. Had je toen de foto er ook al bij gezien? :)

Petra1010 zei

Ik heb inmiddels geluisterd, echt leuk en interessant! Grappig ook dat wat ik dacht dat gephotoshopt was (het water op de vloer) helemaal in scene was gezet in een tank. Respect!

Yvette Hoitink zei

Mocht je nog twijfelen of F en jij voor elkaar gemaakt zijn, dan weet je dat nu wel zeker :-) Wat een bizar toeval! En lekker dat het nu eindelijk niet meer knaagt!

Petra1010 zei

@Yvette: Ja, grappig is dat hè? Ik had de expositie overigens wel samen met F gezien, maar hij had de link inmiddels niet meer gelegd tussen wat we daar zagen en deze fotograaf.