donderdag 1 maart 2012

RSS stress

Ik ben weer begonnen met het dagelijks bijhouden van mijn rss. Hoewel ik Twitter en Facebook voor een aantal zaken ook prettig vind om up to date te blijven, volg ik met name de verschillende sites op mijn vakgebied liever in Google Reader.
Er zijn echter een paar partijen die zó veel content produceren dat me bij het openen van Reeder de moed al in de schoenen zakt.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het erg prettig om op de hoogte te blijven van wat er speelt. Ik heb zowel fun (Dilbert), inspirerend (Seth Godin, Lifehacking.nl, Neatorama, marketing- en internet (Frankwatching, The Next Web, Contentgirls) als technisch nieuws (Gizmodo, Mashable) in mijn rss-lijst opgenomen. In totaal volg ik zo'n 30 sites en blogs, waarvan het merendeel net zo trouw (kuch) blogt als ik- variërend van een keer per week tot een keer per jaar.

Ik krijg de indruk dat ook in mijn rss-reader het Pareto-principe geldt: 20% van de sites zorgt voor 80% van de content. Met name Mashable, Gizmodo en Neatorama- op de voet gevolgd door Lifehacker.com- produceren per dag veel- 50 tot 80 items per site is eerder regel dan uitzondering. Het lastige is dat ik ze geen van allen wil missen in mijn nieuwsvoorziening: hoewel lang niet alles even nuttig of relevant is, zitten er per dag toch altijd een aantal berichten bij die ik niet had willen missen.

Je kunt je voorstellen dat het niet erg stimulerend werkt om iedere avond, als ik met mijn iPad op de bank ga zitten om mijn rss door te nemen, een totaal van gemiddeld 300 ongelezen items te zien staan. Hoe leuk en interessant het nieuws ook vaak is, je bent door die hoeveelheid vooral geneigd om er zo snel mogelijk doorheen te skippen en nauwelijks te lezen. Bang om met een gestaag groeiende stapel ongelezen berichten te blijven zitten, die je na verloop van tijd met de moed der wanhoop maar gewoon weer allemaal markeert als 'gelezen' zonder ze gelezen te hebben. En aan de andere kant bang om wat bijzonders te missen. Eigenlijk zou ik meerdere keren per dag mijn rss moeten checken, maar doorgaans heb ik daar de tijd, gelegenheid of beide niet voor. Er moet toch een slimme, afdoende oplossing zijn om dit anders te doen. Anyone?


5 opmerkingen:

Yvette Hoitink zei

Misschien je feeds indelen op belang ipv onderwerp? Dan kun je de minder belangrijke feeds 'mark all as read' doen als je geen zin hebt. En verder voor bepaalde onderwerpen misschien goede menselijke filters vinden ipv feeds, maar volgens mij heb je die al wel op Twitter/Facebook/Google+ dus als er echt iets belangwekkends nieuws is kom je daar op die manier wel achter.

Petra1010 zei

Dank voor je tip, ik zal eens kijken of dat werkt. En ja, de echt belangrijke dingen komen inderdaad via een andere weg ook wel tot me- maar vaak zitten er in mijn rss toch op een andere manier handige of inspirerende dingen of achtergrondinformatie die ik ergens voor kan gebruiken.

Yvette Hoitink zei

It can wait :-)

Petra1010 zei

@yvette: :)) Je hebt helemaal gelijk..

Christian zei

In het kader van 23 Archiefdingen gaf ik ooit wat wat tips aan collega's. De tip van Yvette staat bij 3, Yvette staat bij 5. ;-)

Ik zie ook veel in het filteren op keyword of het selecteren van specifieke feeds op bepaalde tags op blogs en zo. En tja, om iedere dag stress te hebben voor een paar berichten die je niet kunt missen...

Mijn aantal ongelezen feeds schommelt dagelijks tussen de 500 en 1500. Soms wat minder, soms wat meer. Het zijn maar getallen hè.